ריאיון לסקיי – על הצפת מנהרות חמאס
מצ"ב ראיון לרשת סקאי ניוז בשפה הערבית בעניין מה הוא הנשק של ישראל לפגוע ברשת המנהרות של חמא"ס ברצועה.
עיקרי הדברים:
לשאלה האם התוכניות ההנדסיות של ישראל לפגוע במנהרות באמצעות הצפתן במי ים מתיישבות עם הלחץ שמפעילות משפחות החטופים על הממשלה ?
תשובה – ראשית, מצריים השתמשה באמצעי זה כבר בשנת 2015, ואמצעי זה היה מאוד אפקטיבי. זאת אומרת, המנהרות קרסו לא כתוצאה מהפצצתן, אלא מהחדרת המים אליהן.
יחד עם זאת, ישנם דרכים נוספות להתמודד עם איום המנהרות, כאן לא המקום והזמן לפרט עליהן. אך ישראל כמובן שתעשה שימוש בכל מה שישרת את מטרותיה.
חמא"ס השתמש בכספי הסיוע האזרחי שקיבל, על מנת לבנות את תשתיות הטרור שלו ובכלל זה, את המנהרות. זאת, במקום להקל על המצוקות של תושבי הרצועה.
שלום החטופים מונח על כתפי חמא"ס באופן בלעדי.
כאשר חמא"ס החליט לחטוף את בנותינו, נשינו, ילדינו, את הגברים שלנו, הוא היה צריך לקחת בחשבון שהוא האחראי לשלומם של החטופים.
לשאלת המגישה, האם האמירה שעל החמא"ס מוטלת האחריות לשלום החטופים מתכתבת עם הלחץ שמפעילות משפחות החטופים והשיח על כך שיבואו חשבון עם הממשלה ועם מי שקיבל את ההחלטות. ואם כך ףהדברים, האם באמת ישראל תממש את כוונתה להציף את המנהרות, או שמא מדובר באיום לאמצעי התקשורת בלבד ?
התשובה – בראייתי, אין סתירה בין רצון המשפחות ורצון ההנהגה הישראלית להשיב את החטופים.
הרצון הישראלי לשחרור החטופים הינו רצון משותף לכולם, לכל תושבי מדינת ישראל.
אבל אין כאן רק צד אחד. אנחנו מתמודדים עם ארגון טרור שאין לו ערכים והיגיון כמו שיש לנו.
ההנהגה של הארגון הזה נמצאת במלונות במפרץ הפרסי אצל המשטר האיראני, ואין זה מספיק שיש צד אחד הרוצה בשחרור החטופים. צריך שגם הצד השני יהיה מעוניין לשחרר חטופים.
כאשר המשפחות של החטופים מבקשות את שחרור החטופים, אין מנהיג בישראל שיתנגד לכך. ואולם, יש בצד השני ארגון טרור שלא מעניין אותו שחטיפת התושבים שלנו הינה בבחינת פשע מלחמה ונוגדת את דיני המלחמה, ואולם, ארגוני הטרור לא שועים ולא פועלים בהתאם לחוקי המלחמה.
ככל שנמשכת המלחמה ישראל השתמשה ועתידה להשתמש באמצעים שונים ומגוונים כדי לעמוד ביעד השני של המלחמה והוא עקירת יכולותיה השלטוניות והצבאיות של חמא"ס. זאת משום שישראל לא תסכים לחלוטין לכך שארגון טרור ישכון לצידה.
המראיינת טוענת שלמרות הימשכות המלחמה, עדיין חמא"ס מוכיחה יכולת לפגוע בישראל. מה מידת הריאליות של מטרה זו ? מה גם שהמלחמה עתידה להתרחב לדרום הרצועה והדבר מגביר את המחלוקת עם ארה"ב.
התשובה –
אין שם מחלוקת מהותית בין ישראל לבנות בריתה. כאשר ארה"ב אומרת שיש לעקור את חמא"ס וגם ישראל אומרת אותו הדבר, נותר לקבוע מהם הדרכים והשיטות לעשות זאת.
אני לא רואה את ארה"ב ואף לא מדינה מערבית אחרת שתסכים לנוכחות של ארגון טרור, שיפעל נגדן ויחליט מתי הוא פוגע באזרחיהן וכי לא יהיה ביטחון לתושבי ארצות אלה.
למשל, אני לא רואה את מצרים מוכנה לחיות עם מצב שארגון טרור או מדינה שכנה תתקוף את קהיר, או אלכסנדריה או את העיר אסיוט.
המגישה – "אבל ברצועה יש כיבוש…"
התשובה –
אין כיבוש ברצועה. עליכם להבין כי ישראל נסוגה מהרצועה לקווי 67 והיא לא כובשת את הרצועה. רצועת עזה מכותרת על ידי מצרים וישראל, ולא רק על ידי ישראל. כאשר מצרים מונעת מהפלסטינים מלהיכנס אליה, היא עושה זאת מחשש לפגיעה בביטחון הלאומי שלה. מדוע כאשר ישראל מסרבת לאפשר לארגוני הטרור הללו מלהיכנס אליה היא מואשמת בכך שהיא מטילה מצור על הפלסטינים. למה לישראל אין זכות לשמור על בטחונה הלאומי?
התקיימו שיחות אינטנסיביות בין ישראל לבין אש"פ, כאשר חמא"ס והגא"פ אינם חלק מאש"פ, המוכר כנציג החוקי היחידי של הפלסטינים.
כל אימת שהתקיימו דיונים בין ישראל לאש"פ, פעלו ארגוני הטרור לבצע פיגועים, לפוצץ אוטובוסים בערים ובעיירות שלנו על מנת להכשיל את המו"מ לשלום.
על הפלסטינים לגנות את מעשי החמא"ס, שכן, אם אנחנו רוצים להתקדם בתהליך מדיני וחיים בשלום, ישראל לא תוכל להרשות לארגוני הטרור להתקיים ולאיים על ביטחונה.
כאשר חמא"ס טוען שהוא רוצה "לשחרר" את פלסטין. אין הוא רוצה פתרון של שתי מדינות לשני עמים, אלא את השמדתה של מדינת ישראל והקמתה של ח'ליפות אסלאמית פלסטינית במקום ישראל.
כאשר חמא"ס הוקמה בשנת 1988 היא הצהירה על רצונה "לשחרר" את כל שטחי פלסטין. כמו כן קבע חמא"ס, כי כל מנהיג שיהיה מוכן לוותר על פיסת אדמה מפלסטין, אינו רשאי לעשות זאת, שכן מדובר באדמות "וקף" – הקדש, שאסור למוסלמי לוותר עליהן, ומי שעושה כן נחשב לבוגד.
שאלה המגישה – אם כך למה אתם תוקפים גם באיו"ש? הרי אין חמא"ס באיו"ש.
תשובה –
חמא"ס וארגוני הטרור פועלים גם באיו"ש וכאשר הרשות הפלסטינית נכשלת בטיפול באיומים הביטחוניים מארגונים אלה, נאלצת ישראל לפעול במקום הרשות.
בעניין אחר – ישראל תפעל בדרום הרצועה כיוון שהיא חייבת לעקור את החמא"ס מהשורש. ישראל אמרה כי המערכה תימשך מספר חודשים או שנים.
זאת, בהתאם לתוכנית הצבאית שקבעה להתחיל בצפון הרצועה ולהמשיך לדרומה, דרך מחנות המרכז, ח'אן יונס עד רפיח.
לישראל אין מטרה לגרום לפלסטינים להגר למצרים או לירדן, כפי שטענה השדרנית. זאת, משום שלישראל הסכמי שלום עם מדינות אלה ואין לנו עניין לפגוע בביטחון הלאומי שלהן.
אנו רוצים להבהיר לכל מי שנמצא ברצועה, כי ישראל לא תסכים בשום פנים ואופן לנוכחות של ארגון טרור ברצועה שיאיים על ביטחונה הלאומי. אין אף מדינה בעולם שתסכים למצב שכזה וישראל תעשה כל אשר לאל ידה על מנת שלא לפגוע בבלתי מעורבים אך תפעל למנוע את פעילותם של ארגוני הטרור.
קשה מאוד לפעול ליישום הדבר, כאשר ההנהגה של ארגוני הטרור נמצאת בבתי מלון בחו"ל וילדיהם לומדים באוניברסיטאות בחו"ל, ואילו הם מקריבים את התושבים ברצועה למען האינטרסים של ארגוני הטרור ומתחבאים כעכברים במחילות. זאת, בשונה מהמפקדים שלנו הנמצאים בחזית עם החיילים.
קשה מאוד לפעול צבאית נגד גורמי טרור המוצאים מחסה בין התושבים ומשתמשים בהם כמגן אנושי. ואולם, מה נעשה ? זה המצב.
ישראל גם לא שמה את הרצועה במצור, שכן לרצועה יש גבול עם מצרים. לו היו רוצים המצרים לאפשר לפלסטינים להיכנס אליהם – היו עושים זאת.
את התושבים ברצועה הם ממשיכים להקריב לטובת קידום פעילות הטרור שלהם נגדנו.